fredag 23 april 2010

Mera nunotovning


Efter vår nunotovningskväll när alla skapade något vackert, var det bara jag kvar som inte hade producerat något.
Den översta bilden visar min provlapp. Jag har tovat fält i olika färger för att ev klippa ut figurer som blommor att använda. Jag har provat att lägga in okardad finull. De tovas inte riktigt in, utan hänger ute lite.
Vi hade beställt sidenponge (en tunn, ganska gles sidenkvalitet) och merinoull i underbara färger från http://www.frejaskapargard.se/ samt bubbelplast att tova med .
Ingen av oss hade provat metoden tidigare och ändå blev resultatet fantastiskt! Det är just det som är så roligt med att tova; när man använder sig av naturmaterial är det lätt att skapa något vackert.
Så här gjorde vi:


1. Lägg ut tyget som merinoullen ska tovas ihop med på bubbelplast (plasten ska vara lika stor som tyget).


2. Stänk över hett såpvatten (ca ett par, tre msk såpa till 1 l vatten). Överdosera inte, det skummar bara onödigt mycket.


3. Täck över ullen med plast (plastpåsar duger bra) och bearbeta försiktigt ytan så att ullen "tar ihop". Ta lite såpvatten på händerna så glider de lättare över ytan.

Jobba en god stund med detta (5-10 minuter), svårt att säga exakt tid, men ullen ska ha fastnat lite i underlaget så att det tål en hårdare bearbetning.


4. Nu rullar man in arbetet i bubbelplasten (som måste vara lika lång som tygstycket, skarva vid behov med eltejp eller packtejp). Och så rullar man, och rullar, o rullar ca 200 gånger (det är tillåtet att öppna och kolla emellanåt :)).


5. Veckla därefter upp arbetet och låt det falla mot underlaget (med såpvatten och allt) jag använde golvet i duschrummet.

Denna ganska skonsamma bearbetning gör att materialen tar ihop ännu mer samt krymper. Upprepa detta flera gånger och låt det falla med olika sidor ner.
6. Nu kan du vrida ur vattnet. Svep in tyget i en handduk och slå 'paketet' hårt mot golvet eller en utevägg. Packa ofta upp och kolla så att det krymper i önskad form. Där det dragit ihop sig för mycket, drar du ut kanten osv. Prova dig fram så du får önskat resultat.


För att tyget ska bli starkt, ska materialet krympas hårt. Ytan blir lite bubblig, smock-aktig. det.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar